Where can you dance to any music you choose? #11

By Daniel Josefsson on tisdag, januari 13, 2009

Filed Under:

Det blir en "City of New Orleans"-special idag. Låten skrevs av folksångaren Steve Goodman från Chicago och blev en stor hit för Arlo Guthrie 1972. Här bjuder vi på tre oförglömliga versioner av denna fulländade countrylåt.

Johnny Cash
Cash hade i skarven mellan 60- och 70-talen blivit fri från knarket, och visst kan man tycka både det ena och det andra om hans karriärval därefter. Hybris, någon? Men sedan hade han också sin absoluta storhetsperiod under de här åren, inte minst tack vare succéprogrammet "The Johnny Cash show" som sändes av ABC i 58 avsnitt på bästa sändningstid. "Ridin' the rails" kom å sin sida några år senare, och är något så bisarrt som en tv-dokumentär om tågtrafiken i USA. Rent musikaliskt är filmen emellertid fantastisk (köp DVD:n!), inte minst när han tolkar The Band-klassikern "The night they drove old Dixie down". Eller som här, när han sjunger "City of New Orleans" samtidigt som han strosar genom en passagerarvagn:



Steve Goodman & Bobby Bare
En kommentar på Youtube gör gällande att låtens upphovsman när denna version spelades in var 35 år gammal. Året är i så fall 1983, och det skulle innebära att Goodman har drygt ett år kvar i livet. Han ser i klippet mer än lovligt kuslig ut på grund av den leukemi som sakta håller på att äta upp honom inifrån. Only the good die young, som bekant. Det är dessutom rörande hur känslosamt den annars relativt burduse Bobby Bare pratar till Goodman innan låten startar. Som om han visste att det här skulle bli ett av Goodmans allra sista tv-framträdanden. Ett historiskt möte mellan två giganter.



Jerry Reed
Snackar vi "City of New Orleans" går det emellertid inte att komma runt Jerry Reed, vilket också är anledningen att vi återkommer till denne "hairy-legged guitar picker" (som programledaren säger i sin påannonsering). Året är 1977. Jag kan lyssna hur många gånger som helst utan att tröttna. Att Reed ser ut som själva urtypen av råbarkat, amerikanskt "bad-ass" där han sitter och lättjefullt plockar på sin gura gör ju inte saken sämre. Låten hittar ni för övrigt på albumet "Mind your love" från 1975. Finns på The Crooner's Corner.

0 kommentarer for this post