Club Nuggets #12: Gugges Enmanna live, gäst-DJ Mats Rydström (Backdraft)

By Daniel Josefsson on lördag, mars 06, 2010

Filed Under:

Blues - riktig jävla blues - som är "så skicklig, naturtrogen och autentisk att det inte går att sluta lyssna", för att använda Daniel Claesons ord från Göteborgs-Posten i december.

Yes, det är dags för Bror Gunnar Jansson att pallra sig till Stockholm och bjuda även oss på den idiotcoola deltablues som vi imponerats av via Youtube-klipp (länkar nedan) och Myspace-låtar. Vi vågar påstå, även om det vore trevligt att bli motbevisad, att ingen i Sverige levererar blues i den här kalibern idag, och särdeles imponerande är det förstås att Gugge knappast låter som om han är 23 bast och bor i Göteborg. Lyssna på svänget (vilket han frammanar genom att använda sitt gitarrfodral som baskagge), lyssna på snubbens steel guitar-lir och lyssna framförallt på rösten. Rösten!

Det här är bra skit, asså. Det här låter som ursprunget, som den skitiga och misärromantiska deltabluesen gjorde längs Highway 61, landsvägen som löper från New Orleans och ända upp till Wyoming vid den kanadensiska gränsen och som i amerikansk folkmun kallas "The blues highway". Daniel & Martin (denna gång förstärkta av Mats Rydström, basist hos Stockholms ballaste sydstatsrockare Backdraft) fingrar på skivspelarna och ska som vanligt se till att ingen med smak för genuin country, soul och blues blir besviken. Tycker du att det spelas för lite Jim Ford på klubbar i Stockholm? Anser du att all gnällig alt-hästjazz och bluegrass borde bytas ut mot hederlig Bakersfield-country á la Merle Haggard och Buck Owens? Vill du lära dig mer om obskyra nissar som Dale Spinks, Bobby Moline och John Yager? Blir du inte förvånad om du får höra djurljud, joddling och auktionsutrop i mixen? Då är du varmt välkommen till värmen inne på Lilla Hotellbaren för en kväll i vårt sällskap. Fri entré, givetvis.

Så här va:
Dagen är nu på torsdag, den 11 mars.
Platsen är Lilla Hotellbaren/Scandic Malmen. Folkungagatan 47, Stockholm.
18:00-21:00 är det Backdraft-Mats som bjuckar på musiken i DJ-båset.
21:00 lirar Bror Gunnar Jansson, A.K.A Gugges Enmanna.
22:00-02:00 tar Martin och Daniel över skivspelarna.

Bror Gunnar Jansson på Myspace.

Så här grymt lät det när han framförde "On the barrelhouse" hos No1 Guitarshop i Göteborg den 7 november i fjol:Och denna briljanta version av "The devil wants me" är filmad hos våra vänner på Dirty Records, även det i Göteborg:

0 kommentarer for this post