Where can you dance to any music you choose? #15

By Daniel Josefsson on torsdag, januari 22, 2009

Filed Under:

Elvis Presley: "Walk a mile in my shoes"
Joe South från Atlanta, Georgia hade i sin karriärs startskede 1968 själv en hit med låten "Games people play". Den låten tolkades sedan av så vitt skilda akter som Petula Clark, Jerry Lee Lewis, Tesla (!), The Georgia Satellites, Dolly Parton och DJ Bobo. Mest känd på senare år har den kanske blivit i den vämjeliga reggaeversion som bandet Inner Circle lanserade på 90-talet. South ligger även bakom låtar som "Hush" (som Deep Purple spelade in) och "Rose garden" (som spelades in av Lynn Anderson 1970 och blev en odödlig countryklassiker), men dessa bleknar ändå i jämförelse med "Games people play". I en av sina Las Vegas-shower inkluderade sedan Elvis Presley en egen tolkning av en South-låt, "Walk a mile in my shoes". Det blev den låtens mest berömda version.Christian Kjellvander: "When the mourning comes" (Bilversionen)
Visst, Kjellvander ligger möjligen utanför ramarna för den musik Club Nuggets är inriktad på, men faktum kvarstår; svensk altcountry blir inte bättre än så här. Låten figurerar på hans senaste album "I saw her from here/I saw here from her" (2007), men är allra bäst i denna version. Christian var på väg till studion när bilen bröt ihop i höjd med Bellinga Slott nordväst om Ystad. I stället för att få panik och ringa efter reparatörer plockade Christian då fram sin banjo, filmade med sin mobiltelefon och passade på att spela in en högst unik, personlig och enormt bra version av låten. Senare samma dag - det här måste varit i slutet av juli 2007 - spelade han in studioversionen som finns på albumet.Patsy Cline: "Walkin' after midnight"
Dolly Parton, Loretta Lynn, Lynn Anderson, Tammy Wynette... Countrymusiken har alltid varit en musikstil där även kvinnorna tillåts glänsa samt vara tuffa. En av de kyligaste är Patsy Cline från Winchester, Virginia, som föddes 1932 och dog 1963. Hon började lira piano redan vid åtta års ålder och när hon bara var 16 år gammal blev hon inbjuden av Wally Fowler vid Grand Ole Opry i Nashville att komma dit och provsjunga för några skivbolag. Hon återvände dock hem till Winchester eftersom hon själv ansåg att hon var för ung (hur många lovande artister gör det nu för tiden?). 1957 deltog hon i det populära tv-programmet "Arthur Godfrey Talent Scout" där hon framförde "Walkin' after midnight" av Alan Block och Don Hecht. Det blev succé. Den singel som strax därefter gavs ut av Decca Records skeppades på kort tid i över en miljon exemplar. Klippet nedan är inte från det ursprungliga tv-programmet, utan från showen "Ranch party" med Tex Ritter som värd (det är han som presenterar Cline i början), men vi får ändå en bra bild av hur det lät när en av countryhistoriens tuffaste brudar tog det amerikanska folket med storm:

0 kommentarer for this post